DAKBEDEKKING, ISOLATIE, EN RENOVATIE VAN PLATTE EN HELLENDE DAKEN
PLATTE DAKEN
De levensduur van een plat dak hangt enerzijds af van het gekozen product, anderzijds (en misschien nog belangrijker) van de vakkundigheid van de plaatsing.
Er zijn heel veel mogelijkheden waarvan wij er altijd een paar zullen voorstellen waarbij wij wel garanderen dat het een oplossing is voor minimum 25 à 50 jaar. Welk product is beter: roofing of kunststof / EPDM? Uit 1 stuk of in banen? Wij geven u de nodige uitleg want de keuze van een verkeerd product kan gevolgen hebben in de toekomst.
Voor aanvang van de werken zullen wij altijd de toestand van de ondergrond bekijken. Voor een nieuwbouw: is het hout of beton? Met (voldoende) helling of niet. Voor een renovatie is het meer het bekijken of er al dan niet water onder de bestaande dakbedekking zit of als er bvb veel blaasvorming is…
​
Indien gewenst kunnen wij vrijblijvend ook een dakpunctie doen in jullie plat dak. Op basis van ons verslag waar de dakopbouw staat kunnen dan conclusies of werkmethoden besproken worden.
​
In een 2de fase wordt de mogelijkheid bekeken hoe er al dan niet kan of moet geïsoleerd worden. De meest voor de hand liggende isolaties zijn misschien deze van PUR en PIR isolatie omdat ze dun, licht en een hoge isolatiewaarde hebben maar EPS, rotswol of natuurlijke isolaties zijn uiteraard ook mogelijk. (uiteraard geven wij u de nodige info mee over isolatiepremies). Het dampscherm (onder de isolatie) die heel belangrijk is, wordt uiteraard ook niet vergeten.
Als laatste fase hebben we dan de bedekking zelf. Enerzijds hebben we de EPDM’s en kunststoffen(zoals RESTRIX, , RHEPANOL) en anderzijds de bitumineuse dakbedekkingen/roofings (zoals DERBIGUM, SOPREMA, …) Deze worden op hun beurt gelijmd, gelast of gevlamlast aan de isolatie of de bestaande dakbedekking.
Wil je tot slot extra daglicht naar binnen brengen dan kan er gewerkt worden met koepels van VELUX, SKYLUX, FAKRO of een lichtstraatje van LUXLIGHT. Wist je trouwens dat opengaande koepels een belangrijke rol kunnen spelen in het binnenklimaat van uw woning?
HELLENDE DAKEN
Bij hellende daken wordt er vooral gedacht aan een bedekking met dakpannen (keramische of betonnen dakpannen) of leien. (Kunstleien/vezelcement leien of natuurleien). Uiteraard bestaat een goed dak uit meer dan dakpannen en leien. Onder de dakbedekking is het nl. heel belangrijk dat er een goed onderdak zit. Dit onderdak heeft als doel de houten dakconstructie en de isolatie te beschermen. Mogelijke onderdaken kunnen zijn: onderdakfolies, vezelcement onderdakplaten of houtvezel onderdakplaten.
​
Isoleren kan op 2 manieren.
De klassieke manier tussen de houten balken / spanten (al dan niet na het uitdikken) of bovenop de balken/kepers.
Tussen de kepers/spanten kan er gewerkt worden met materialen zoals glaswol, rotswol, houtwol, katoen, ... Wij begeleiden u graag bij de keuze van het juiste materiaal want elk heeft zijn specifieke eigenschappen die u misschien wel zouden kunnen verbazen. De 2de manier is werken bovenop de kepers. Deze methode heet 'sarking' en kan uitgevoerd worden met zowel PIR isolatie alsook met houtvezelisolatie. Bij isolatie hoort uiteraard ook een dampscherm. Wij zullen u het juiste dampscherm voorstellen en uitleggen hoe we tot een luchtdicht pakket komen, de belangrijkste functie van het dampscherm.
We mogen uiteraard ook de afvoer van het regenwater niet vergeten. Het regenwater loopt van uw hellend dak in de goten (bakgoten of hanggoten) en zo in de afvoerbuizen naar uw regenwaterput of riolering. Voor de afvoerbuizen en goten kan je bij ons kiezen uit zink, koper en pvc. Bij zink heb je zelf keuze uit natuurzink, quartz-zinc en anthra-zinc. Het gebruik van pvc voor afvoeren en goten komt nog heel zelfden voor. Wat de bakgoten betreft mag ook de buiten bekleding niet uit het ook verliezen. Oude houten bekledingen of in pvc zijn vaak gelijktijdig aan vervangen toe. Ook hierin is er een grote keuze afhankelijk van smaak en budget. Denk maar aan plaatmateriaal zoals Trespa, Rockpanel, Cembrit Patina, Cedral Equitone, ... Wilt u het liever in padouk, afrormosia, afzelia of ceder, kan dit ook. Kunststof/pvc? Kan ook maar net zoals bij de regenwaterafvoer wordt dit minder en minder geplaatst.
​
Dakramen: Vergeet zeker niet te denken aan dakramen. Natuurlijk licht is geen overbodige luxe en dit gecombineerd met mogelijk al dan niet automatisch te ventileren zijn tegenwoordig niet over het hoofd te zien.
​